Spiegel

Gepubliceerd op 11 maart 2020 om 16:36

Spiegel                  

Maart 2020

 

Er zijn van die dagen dat de spiegel je beste vriend is. Dat wil zeggen, wat je ziet staat je aan.

Maar wat nou als je in de spiegel kijkt en je walgt van wat je ziet, je ziet alle dingen en benoemt ook alle dingen die je NIET wil. Die vetrol is lelijk, cellulitis op je benen. Striae op je benen, Broek te strak, shirt te wijd omdat je daarmee van alles verhult. Maar wat nou als je jezelf aan kunt leren dat je je focust op wat je WEL mooi vind.

 

Ik heb geleerd dat je eigen vierkante meter (je werk, je gezondheid, je energie, je conditie etc etc) het aller belangrijkste is. Die vierkante meter moet goed zijn. Ander is elke dag een struggle. Nu is dit voor mij misschien “makkelijker” door wat ik heb meegemaakt. Dan relativeer je heel anders dan anderen misschien. Maar kijk eens om je heen. Iedereen struggelt ergens mee.

 

Denk aan depressie klachten, een ongezonde relatie of een ernstige ziekte die je niet aan de buitenkant kunt zien., je hebt misschien geleerd vroeger dat je niet naar anderen moet kijken maar ik daag je uit dat eens wel te doen. Neem de verhalen die anderen vertellen via bijvoorbeeld social media eens ter harte en bedenk dat je blij mag zijn dat  JIJ dat niet hebt. Dat je ademt, leeft en dat alles het doet. De wereld is ook van jou.

 

Dat is ook een terugkerend iets in mijn leven. Wat zou het jou moeten uitmaken wat de buurvrouw van je schoonmoeder van JOU vind. Het gaat erom wat jij en jouw vierkante meter vind. Ben je de moeite waard. Heb je gezonde kinderen. Leuk werk, leuke humor of een uitermate gevoel voor koken. Focus dan daarop. En niet op het feit dat de cassiere tegen je zei dat je haar zo wild zit. Lekker belangrijk wat zij er van vind. Het gaat om jou. Ik kan dit nu makkelijk zeggen ,maar ik was ook daar.

 

Ik ben helaas jarenlang gepest, en dit heeft extreem lang doorgewerkt. Sinds ik ziek ben geweest heb ik er eigenlijk geen last meer van. Dat betekent dat ik minimaal 25 jaar me heb geschikt naar anderen. Niet te hard lachen, geen rare kleding dragen want o wow ow wat als ze er wat van vinden.

 

Het is geen leven als je constant naar maatstaven van anderen moet leven. Waarom niet je eigen maatstaven maken. Omarm die rol, die tijgerstrepen en die cellulitis. Want het is van JOU. In jouw wereld en jouw vierkante meter. Als je niet van jezelf houdt in die vierkante meter, is het lastig om volledig liefde te kunnen geven aan een ander. Want er zal altijd een angst zijn van wat iemand er eventueel van zou kunnen vinden.

 

Doordat ik naast het ziek zijn ook nog eens 11 kilo afviel met Dominique. Zit ik nu helemaal lekker in mn vel. Ik kijk elke dag met plezier in de spiegel, maak zelfs af en toe foto’s en zet die dan naast een andere, oudere foto om zo te zien waar ik vandaan kom. En wat ik met dit lijf, die ik een tijd niet vertrouwde, want ja, ineens ernstig ziek uit t niets! Allemaal heb bereikt.

Ik werk 32 uur, fiets naar mn werk (14 km per dag) en sport 2 a 3 keer in de week. Daarnaast draai ik even een huishouden en doe ik leuke dingen in mn sociale kringen. Ik ben tante van inmiddels  eigen nichtjes, en tante van een heleboel andere heerlijke kindjes van vriendinnen. Ik probeer zoveel mogelijk anderen te helpen met een beter zelfbeeld.

 

Ik geniet van vogels die fluiten als ik door de regen door het bos naar mn werk fiets. Het maakt me allemaal niet uit als ik met mn regenpak helemaal verregend ergens aan kom. Want ik hoef niemand te versieren. De wereld is ook van mij. Ook in regenpak, ook met cellulitis en ook met  kilo meer of minder. Het gaat er in mijn ogen om dat je gelukkig bent met jezelf, en wat je in de spiegel ziet. Jij kijkt elke dag in die spiegel en jij ziet elke dag wat je ziet. Dat kun je dus zelf ook aanpassen.

 

Probeer eens, en dat is heel moeilijk, te vragen aan mensen buiten je vierkante meter, die je vertrouwd wat die zien als ze naar je kijken. Schrijf het op  en ga in de spiegel kijken en probeer te zien wat zij zien. En geloof het ook zelf, schrijf het desnoods op je spiegel zodat je het altijd ziet staan.

 Ieder mens mag er zijn. De wereld is ook van jou. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.