healthy for me 1/2/3

Gepubliceerd op 15 januari 2020 om 08:28

 

Afvallen met Healthy for me

Deel 1                                                                                                           november 2019

 

 Laat ik beginnen met het cliché verhaal, schommelend gewicht, shakes, koolhydraatarm, NIET eten, Intermitting fasting, alleen maar crackers etc. Ik heb altijd een grondige afkeer tegen sporten gehad, dus ik moest het echt van mijn eten hebben. Dus constant op Dieet!

 

Ik heb 80 kilo gewogen (toen ik 19 was) en ik heb 60 kilo gewogen (met mijn 1.76 meter wat weinig.)

Mijn idee was, als ik dan een week even NIET at, kwam ik weer op mijn juiste gewicht, het gewicht waarbij ik mij goed DACHT te voelen.

Mijn vriendinnen en moeder waren altijd slank en zag ik alles eten zonder dieet. Bij mij was het altijd alles of niets.

 

En toen kwam de verpletterende diagnose, december 2016 hoorde ik dat ik Borstkanker had. Het hele riedeltje ondergaan. Chemo’s, medicatie en momenteel in de overgang door hormoontherapie. En dat laatste is heftig. Want zoals misschien bekend worden vrouwen in de overgang zwaarder, en als dan je eetpatroon al die jaren niet goed is geweest, gaat het heel hard.

 

Zo komen we in 2019. Ik woog inmiddels bijna 81 kilo. Dit door de medicatie maar ook omdat ik mijzelf TE veel gunde en een slecht eetpatroon had. Emotie eten want ik had al genoeg mee gemaakt. Ik had al wel besloten voor mijzelf, het NIET eten, dat kon ik mijn sterke lichaam die mij door de chemo heeft getrokken niet meer aandoen. Maar hoe moest het dan… het lukte mij echt niet alleen om weer op gewicht te komen.

Ik volgde Healthy for Me (www.healthyforme.nl) al een tijdje op social media. Zag al die verhalen voorbij komen, maar ik was zo sceptisch. Extreem. Ik dacht, ja hoor, waarom ga ik met jouw programma wel afvallen?

 

Maar in juli 2019, Kocht ik een jurkje van maat 44 (!). Ik had die ochtend al tips gevraagd voor vrouwen in de overgang, want ik was zo verdrietig als ik in de spiegel keek. Ik gaf letterlijk aan dat ik krankzinnig werd van mijn lijf. Alles zat te strak. Toen heb ik mijn twijfels over het programma met haar besproken. Aangegeven dat ik alle excuses zou gebruiken om mij sceptische gedachte gang gelijk te geven. Ze overtuigde mij want ze kende alle excuses. Ze zou mij begeleiden met een schop onder mijn kont, of een motiverend gesprek. Oké, laten we het doen… Ik moest haar blind vertrouwen. Blanco erin.

 

De intake via skype werd gepland, en ik moest er aan geloven.

Het werden de beste en meest leerzame 12 weken van mijn leven.

 

 

Deel 2

Zoals misschien herkenbaar bij sommigen, wilde ik eigenlijk toch nog bewijzen dat ik het zonder hulp ook kon.

Dus de dagen die volgden, at ik 1 banaan per dag, en avondeten. Helaas viel ik snel door de mand, want ik moest mijn eten bij houden voor Dominique. Ik viel wel 3 SCHIJNKILO’S af.

 

“Je eetpatroon is niet goed, je doet aan de alles of niets methode.” Is wat Dominique zei.
Ik kreeg een heel uitgebreid voedingsadvies, en ik dacht echt dat ze niet goed bij haar hoofd was. En dat zei ik dan ook tegen haar.

HOE in de wereld moet ik met zoveel per dag eten gaan afvallen?!

 

Maar ik had mijzelf beloofd dat ik er blanco in zou gaan, en alles in haar handen zou leggen. Mijn doel was rond de 75 KG komen.

Zo gezegd zo gedaan. De eerste dagen zat ik VOL! Man man, wat een eten. Maar alles voedzaam.

In het begin deed ik niet aan de 80/20 regel maar deed ik aan de 100% methode. Ik snoepte helemaal niets. Mn avondeten was niet altijd heel erg voedzaam maar ik at minder. En daar ging de weegschaal. Na 4 weken zat ik op 75.3. Elke 2 weken een Skype consult. En een lol dat we hadden.

 

Ze leerde mij onder andere dat iedereen een stemmetje heeft, die zegt: ach joh, neem lekker die chips, ga lekker niet sporten en het gaat je allemaal toch niet lukken. Mijn stemmetje heet Billy, en Billy is een bitch. Dat was geloof ik de favo opmerking van Do. Billy kwam op de meest rare momenten. En in plaats van mij te verliezen in Billy, appte ik Do en gaf aan dat Billy weer bezig was. En dan stelde ze me gerust.

Dat geruststellen deed ze ook als ik mij weer eens opgeblazen en dik voelde. (vooral na mijn maandelijkse injectie van de hormoontherapie. Zo kwam er nog een 2e stemmetje, die vooral tevoorschijn kwam als ik bovengenoemde prik had gehad. (denk aan ongesteld worden, zelfde effect).

 

Ik begon toch aan mijn 80/20, en ik voelde mij NIET schuldig als ik mij te buiten ging aan patat, chocola of chips. Want ik zorgde dat het in balans was. En die balans werd steeds leuker om te vinden.

Inmiddels zat ik op 73.5 na 7 weken. Dit was natuurlijk al over mijn streven heen. Ik kon gewoon een nieuw streven stellen. Dat werd -10 kilo (70.2). Mijn kleding paste niet meer, mijn ringen vlogen af, en sjonge jonge, het duurde even voor ik doorhad waarom mijn bureaustoel niet meer onder mijn tafel paste! ( ik was natuurlijk lichter dus hij veerde minder door hahah).

 

Afvallen gaat niet in een rechte lijn, maar met ups en downs. Omdat ik steeds meer ging zien dat mijn lijf veranderde begon ik “met de billen bloot voor Do” Kort gezegd, MDBBVD. Dit werd een wekelijks terugkerend fenomeen waarbij ik haar visueel een update gaf van mijzelf in pyama of ondergoed. En elke keer was er wat te zien. En die foto's zijn mij nu ook heel dierbaar, vooral als Billy weer eens roept dat ik vet ben. Dan kijk ik naar mijn eigen voor en na.

 

Tijdens het hele traject werk je met een werkboek. Ik heb nog nooit zoveel van eten en voeding geweten tot ik het boek gebruikte. Ik heb duidelijk altijd een hele slechte band met eten gehad. In het werkboek krijg je informatie en opdrachten die een spiegel voorhouden, soms een wat lelijke spiegel. Want werkelijk álles wat ik dacht te weten over mijn lijf, voeding en mindset was niet waar. Dat is ook de reden dat ik nogmaals aangeef dat je blanco dit programma in moet gaan. Want ik voelde me alsof ik ondanks alle info, toch graag ergens tot aan mijn enkels terug mijn eigen overtuigingen in zou zakken.

 

De 'spiegel' hielp ook om bewust te worden. Bewust van wat een lijf nodig heeft, bewustwording van wat je in je mond stopt. En bewust van wat er nou eigenlijk tegenwoordig allemaal toegevoegd is aan onze dagelijkse voeding. Leren etiketten lezen. De mensen die koolhydraatarm hebben gegeten hebben waarschijnlijk net als ik, altijd alleen naar de koolhydraten in een product gekeken. Door t werkboek check ik nu alles behalve de koolhydraten. Ik maak me geen zorgen meer om koolhydraten! Want ik weet nu dat die belangrijk zijn.

 

In oktober ging ik samen met mijn vriend op vakantie. Dat is toch even spannend maar ik sprak met Do af dat ik mij niet gek zou laten maken, en gewoon BEWUST zou eten. Wel lekker, maar bewust. Inmiddels waren we 9 weken verder en ik had het geluk dat ik OP vakantie een skype afspraak had met haar. In bikini lopen zonder mijn eigen schaamte. Het was een feestje!

Na de vakantie moest ik even een week wachten met wegen. Ik was 400 gram zwaarder dan voor ik op vakantie ging. En voor t eerst in mijn leven, voelde ik mij daar helemaal oke bij. Eind oktober woog ik 70.5 KG.

 

Ik had nog 2 weken in het programma en ik sprak met Do af dat ik nog een streefgewicht ging halen. Namelijk, onder de 70 kilo.

7  november had ik mijn laatste Consult met Do. Ik heb s’morgens weer een MDBBVD gedaan inclusief een filmpje met dat ik op de weegschaal ging staan… 69.7!!

 

Een droom, nooit never niet gedacht dat ik ooit weer blij zou zijn met mijn lijf.. in totaal 11.3 kilo kwijt. 10 centimeter taille, 10 centimeter heupomtrek en 9 centimeter borstomvang kwijt.

 

 Maar dan, dan moet je t alleen gaan doen… tenminste, zo voelt t..

 

Deel 3

Ik leefde echt naar die laatste keer Skypen met Do. Ik was zo godvergeten trots op mijzelf. Ik zat heerlijk in mijn vel en kon de hele wereld aan leek het wel. En dat heb ik nog steeds.

 

Nu na bijna 4 maanden ben ik nog steeds onder de 70 kilo. En geloof me, ik heb echt dagen dat ik mijn mindset kwijt ben. Dan weeg ik ineens boven de 70 en slaat de twijfel toe. Dat stemmetje waar ik het al eerder over heb gehad. Het zorgt ervoor dat ik alle adviezen die ik ooit heb gehad in de wind sla en ga helemaal t slechte pad op. Dit klinkt voor sommigen misschien als een reden om van het hele programma af te zien. MAAR, er zit een grote maar aan, en dat is dat ik een dag MAG hebben dat ik het allemaal  niet leuk vind, een dag dat ik gewoon teveel chocola en chips mag eten. Want het is gewoon heel menselijk om niet ALTIJD die boog gespannen te hebben. De obsessie die rond diëten hing voor mij, is weg.

Het verschil is namelijk waar ik voorheen dacht op zo’n dag, dit is verpest, ik stop ermee, ik pas dadelijk gewoon mn oude kleding weer (de “verkeerde” kant op). Kan ik nu denken, POEH wat een kak dag. Ik ga aan de chocola, en morgen pakken we hem gewoon weer op. Maar de reep gaat niet op, ik kan er nu ook van genieten. Dan ben ik weer bewust van wat ik in mn mond stop.

 

En heb ik zo genoten van mijn SAD dag. (SAS dag maar dan anders.) Ik moet zeggen dat ik nu na 4 maanden wel weinig SAD dagen heb. Wat je leert in het programma is namelijk bewustwording. Bewustwording van je beweging, je mind en je body. Bewustwording van wat je in je mond en in je mind stopt.

 

Het geluk dat je met het programma van Dominique hebt is dat je in de 12 weken je ziel en zaligheid mag bloot leggen. Ze luistert naar je smoezen en drukt je de kop in. Ze leert je kennen op een manier, zodat als je klaar bent en zo een dag hebt dat je voelt alsof  de hele  kilo er weer aan zit, je haar kan appen. En dan vraagt ze dingen die kunnen hebben geresulteerd in je eventuele gewichtstoename, heb je zout gegeten, moet je ongesteld worden? Het geeft je de mogelijkheid zelf antwoord te geven op je vraag, wat gebeurt er ineens met mijn taille. En dan laat ik het los. En pak een heerlijke bak groente of een appel. Omdat ik nu weet dat mijn lichaam dat nodig heeft.

 

Wat ik persoonlijk zo heerlijk vond aan Dominique haar manier van coachen is dat ze mij persoonlijk leert kennen. Ik gaf haar aan wanneer ik mijn injectie hormoontherapie zou krijgen ,en zij zette het in haar agenda. Zodat als ik dan last van dat vervelende ego stemmetje had, zij aangaf  "jij hebt eergisteren je prik gehad". Relax en neem een boterham extra als je honger hebt en laat de weegschaal even voor wat het is.

 

Vandaag de dag is het zo dat ik niet meer zo frequent, maar wel zeker 2x in de maand een gevalletje MDBBVD doe. Dit geeft mij nog steeds hetzelfde vrolijke gevoel als in die 12 weken. Ik kan haar nog steeds om hulp vragen als ik ergens tegenaan loop, heel fijn. Maar ik merk ook dat ik meer bij mezelf na kan gaan wat ik heb geleerd.

En dat is vooral dat ik niet te weinig moet eten, en omarm je lijf. Al is dat ineens een kilo zwaarder. Het kan allerlei oorzaken hebben, je komt niet in 2 dagen 10 kilo aan!

 

Het jurkje van verhaal 1 hangt nog steeds in de kast. Tussen alle kleding die ik jaren geleden heb bewaard, want wie weet pas ik er ooit weer in (maat 36-38) En dat is gelukt! Dat jurkje had ik in 1 van de laatste consulten beloofd in de brand te steken. Maar het geeft zoveel voldoening om hem af en toe aan te doen en even de oude foto ernaast te houden. Dan weet je weer waarom je maar 1 stukje chocola eet per dag in plaats van de hele reep.

 

Ik kan eerlijk gezegd niet wachten op de zomer, op het strand in bikini inclusief tijgerstrepen en wat hangend vel. Ik hou van mijn lijf. Het heeft me door een heftige tijd gesleept en nu kan ik er na het programma oneindig van houden.

 

Meer info over afvallen MET eten: https://www.healthyforme.nl/


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.